Logo ski škola Kopaonik

Gejziri i Metođe

Ova tura je malo fizički zahtevnija, posebno što je u povratku sve vreme uspon, dok je prvi deo, dok su učesnici odmorniji, spuštanje. 

Tura počinje iz centra i vodi paralelno sa asfaltnim putem ka Brusu, gde se odvaja na stari put za Brzeće, pored Orlovih Stena (Belih stena) i izlazi ponovno na asfaltni put. Tu se ponovo ulazi na široki šumski put i blago se spušta do Gejzira (koji je hladan), zatim nastavlja atraktivnom, uzanom stazicom najpre pored urušenih rudarskih okana, do Metođe, svetilišta sa izvorom čudotvorne vode. Kraće zadržavanje i do gejzira povratak istom stazom. Nakon toga, odvajanje ka ski stazi Gvozdac i malo jačim usponom izlazak na vezni put ski staza Gvozdac-Karaman. Na ovom delu je malo blaži uspon i ovom stazom se izlazi u podnožje ski staze Karaman. Povratak u centar istom stazom. 

Za svaku pešačku turu potencijalnim učesnicima će biti dostavljen opis ture, koji bi sadržao sam prikaz staze, visinski profil, aktrakcije i interesantne detalje rute, stepen težine, neophodnu opremu, hranu, okrepu, vodu, procenjeno vreme prelaska staze, i sve ostale detalje koji mogu pomoći oko odabira same ture.

Vodič na turi će posedovati set prve pomoći, kao i sva raspoloživa navigaciona i komunikaciona sredstva.

Ture bi vodili licencirani vodiči Planinarskog Saveza Srbije, po programu međunarodne asocijacije UIAA.

Postoji i mogućnost izmene ruta pešačkih tura, kao i organizovanja lakših, u dogovoru sa grupom.

1 osoba

1.600 rsd

Ostale letnje aktivnosti na Kopaoniku: