Logo ski škola Kopaonik

Kadijevac, Kukavica,
Kozje Stene, Mijatovića jaz

Za ovu turu je potrebno organizovati i prevoz do Kadijevca, na kome se može organizovati i piknik.

Tura počinje sa livade Kadijevac, mostićem se pređe preko Samokovske reke, a zatim i put za Jošaničku banju i nastavlja pored izvora, preko otvorenog terena. Uspon je prilično strm, ali tehnički lagan.

Uz par kraćih odmora, stiže se na vrhu Kukavica, 1,726 mnm2, sa kojeg se pruža lep pogled na okolne planine, a kada je nebo čisto, čak i do Durmitora, Komova, Mokre Gore, kao i ostalih planina posebno prema zapadu. Tura nastavlja grebenom, do Kozjih Stena, sa kojih se vidi kanjon reke Samokovke, a zatim se spušta do Mijatovića jaza.

Mijatovića jaz je projekat za prevođenje vode iz reke Samokovke sa jedne strane planine na drugu, zarad navodnjavanja, koji je izvesni Mijatović realizovao pre stotinak godina. Iskopan je kanal u steni dužine 20 km, koji ima konstantan pad, urađen pomoću vrlo primitivnih sredstava, ručno.

Za svaku pešačku turu potencijalnim učesnicima će biti dostavljen opis ture, koji bi sadržao sam prikaz staze, visinski profil, aktrakcije i interesantne detalje rute, stepen težine, neophodnu opremu, hranu, okrepu, vodu, procenjeno vreme prelaska staze, i sve ostale detalje koji mogu pomoći oko odabira same ture.

Vodič na turi će posedovati set prve pomoći, kao i sva raspoloživa navigaciona i komunikaciona sredstva.

Ture bi vodili licencirani vodiči Planinarskog Saveza Srbije, po programu međunarodne asocijacije UIAA.

Postoji i mogućnost izmene ruta pešačkih tura, kao i organizovanja lakših, u dogovoru sa grupom.

1 osoba

1.600 rsd

Ostale letnje aktivnosti na Kopaoniku: